Σε αυτή την επιλογή, θα γνωρίσετε ασυνήθιστα φρούτα από όλο τον κόσμο, τα οποία εκπλήσσουν όχι μόνο με το εκκεντρικό τους σχήμα, αλλά και με τη συγκεκριμένη μυρωδιά και την πικάντικη γεύση τους.

 

Guarana

Guarana

wikimedia.org

Guarana

wikimedia.org

Guarana

wikimedia.org

Guarana

wikimedia.org

Guarana

wikimedia.org

Το Guarana είναι μια αναρριχώμενη λιάνα, που χαρακτηρίζεται από μεγάλα φύλλα και άνθη που συλλέγονται σε τσαμπιά. Το φυτό είναι γνωστό κυρίως για τους καρπούς του, οι οποίοι είναι ανάλογοι με έναν κόκκο καφέ. Ως συμπλήρωμα διατροφής, το guarana είναι ένα αποτελεσματικό διεγερτικό και περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τους κόκκους καφέ (2-4,5% καφεΐνη στους σπόρους guarana έναντι 1-2% στους κόκκους καφέ).

Το Guarana αναπτύσσεται άγρια ​​στο τμήμα του Αμαζονίου της Βραζιλίας και της Παραγουάης, ενώ βρίσκεται επίσης στο Περού, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία. Η υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης χρησιμεύει ως προστατευτική τοξίνη για το φυτό, προστατεύοντας τα μούρα και τους σπόρους από παθογόνα.

Ο καρπός γκουαράνα είναι περίπου στο μέγεθος ενός φουντουκιού, καλυμμένος με ένα βαθύ κίτρινο έως γκρίζο δέρμα. Όταν ωριμάσει, το δέρμα σκάει και αποκαλύπτει έναν μωβ-καφέ ή μαύρο σπόρο. Οι σπόροι Guarana περιέχουν ρητίνες, τανίνες και έως και 6% καφεΐνη. Από αυτά λαμβάνεται μια πάστα, η οποία χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες για ιατρικούς σκοπούς. Η καφεΐνη εξάγεται από την πάστα, προστίθεται στη σοκολάτα και χρησιμοποιείται για να φτιάξει ένα ρόφημα παρόμοιο με τον καφέ.

Το τσάι Guarana παρασκευάζεται με το ξεφλούδισμα, το μούλιασμα και το στέγνωμα των σπόρων και στη συνέχεια το άλεσμα τους σε λεπτή σκόνη. Η σκόνη προστίθεται στη ζύμη, από την οποία πλάθονται κύλινδροι. Αυτό το προϊόν είναι γνωστό ως ψωμί γκουαράνα, το οποίο κοπανίζεται και βυθίζεται σε ζεστό νερό με ζάχαρη.

Η Βραζιλία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής αναψυκτικών στον κόσμο, παράγει πολλές μάρκες ποτών που περιέχουν εκχύλισμα γκουαράνα. Η πορτογαλική λέξη "Guaraná" χρησιμοποιείται ευρέως στη Βραζιλία ως κοινή ονομασία για όλα τα αναψυκτικά. Οι βραζιλιάνικες πωλήσεις ποτών "guarana" ξεπερνούν αυτές της κόλα. Η Βραζιλία παράγει επίσης διάφορα είδη αλκοολούχων ποτών με εκχυλίσματα γκουαράνα, χωρίς την προσθήκη καφεΐνης.

Το γκουαράνα βρίσκεται στα περισσότερα ενεργειακά ποτά, προστίθεται σε τσάγια και μερικές φορές επίσης σε γλειφιτζούρια και γλυκά. Στη Βραζιλία, τα τρόφιμα με γεύση γκουαράνα είναι ευρέως διαδεδομένα, από αναψυκτικά μέχρι οδοντόκρεμες. Στη Νότια Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης προέρχεται από το guarana. Το εκχύλισμα Guarana χρησιμοποιείται στην αθλητική διατροφή. Επίσης στον σύγχρονο κόσμο, το φυτό χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής και συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους.

 

Γκορλιάνκα

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

wikimedia.org

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

wikipedia.org

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

wikipedia.org

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

pixabay.com

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

pxhere.com

Κοινή Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka κολοκύθα, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Ινδικό Αγγούρι, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes)

pixabay.com

Το Common Lagenaria (ή Gorlyanka, ή Common Gorlyanka, ή Gorlyanka Pumpkin, ή Bottle Gourd, ή Serpentine Lagenaria, ή Indian Cucumber, ή Βιετναμέζικα κολοκυθάκια, ή Calabashes) είναι μια υφέρπουσα λιάνα της οικογένειας Pumpkin.

Καλλιεργείται για φρούτα που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς:

  • τρώγονται νεαρά φρούτα, ειδικά μακρόκαρπα.
  • Οι ώριμοι καρποί των φρούτων σε σχήμα μπουκαλιού χρησιμοποιούνται συχνότερα ως αγγεία, καθώς και στην κατασκευή φαλλοκρυπτών και μουσικών οργάνων.

Η Αφρική, το έδαφος της σύγχρονης Ζιμπάμπουε, θεωρείται η γενέτειρα της κολοκύθας. Από όπου εξαπλώθηκε μέσω της Κεντρικής Ασίας στην Κίνα. Διαθέτοντας αντοχή στο νερό, ισχυρό τείχος και άνωση, οι καρποί έπεσαν και στις αμερικανικές ηπείρους από θαλάσσια ρεύματα.

Η κολοκύθα συνήθως καλλιεργείται σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική ή η Κίνα. Σε έναν πολιτισμό στις συνθήκες της κεντρικής Ρωσίας, τα κοινά λαγενάρια μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε σπορόφυτα και σε θερμοκήπια και θερμοκήπια.

Το μήκος του καρπού, ανάλογα με το υποείδος και την ποικιλία, είναι από 30 cm έως 2,2 m, βάρος – έως 32 kg (το ρεκόρ είναι 150 kg). Ο αριθμός των καρπών από ένα φυτό είναι μέχρι 10. Το σχήμα είναι διαφορετικό: πλάγιο, σφαιρικό, αχλαδόμορφο, κυλινδρικό, σε σχήμα μπουκαλιού, σερπεντίνη. Στη βιολογική ωριμότητα, ο φλοιός του καρπού γίνεται δυνατός, ξυλώδης, αδιάβροχος και η σάρκα στεγνώνει. Το πάχος του φλοιού φρούτων σε κυλινδρικές λαχανικές μορφές είναι 4–5 mm, σε διακοσμητικές μορφές μπουκαλιών φτάνει τα 15 mm. Η ανάπτυξη των καρπών σε κυλινδρικές μορφές είναι έως και 10 εκατοστά την ημέρα σε μήκος, ενώ η ανάπτυξη συνεχίζεται ακόμη και όταν ένα μέρος του εμβρύου αποκοπεί, το σημείο κοπής επουλώνεται.

Τρώγονται άγουρα φρούτα (που φτάνουν τα 15 εκατοστά σε μήκος), έχουν γεύση κολοκυθιού. Χρησιμοποιείται τόσο σε ακατέργαστη μορφή (ωοθήκη), όσο και για μαγείρεμα και κονσερβοποίηση στη φάση της γαλακτώδους ωρίμανσης. Το λάδι λαμβάνεται από τους σπόρους ώριμων καρπών. Οι σπόροι έχουν ανθελμινθικές ιδιότητες.

Ώριμοι καρποί στρογγυλεμένων και σε σχήμα στάμνας υποειδών και ποικιλιών χρησιμοποιούνται ως δοχείο για την αποθήκευση τροφής ή νερού, τα δοχεία για πόση κατασκευάζονται από μικρότερους καρπούς. Χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή πολλών μουσικών οργάνων: φλοιός, hulus, balafon, guiro, maracas, shekere. Το φρούτο, συνήθως στολισμένο με καψαλισμένο ή σκαλισμένο σχέδιο, χρησιμοποιείται στη Νότια Αμερική για να παρασκευαστεί και να πιει ζευγαρώσει με τη μπόμπιλα.

 

Ριγέ αγγούρι

Diplocyclos palmatus (ή ριγέ αγγούρι)

wikimedia.org

Diplocyclos palmatus (ή ριγέ αγγούρι)

Dinesh Valke στο Flickr.com

Diplocyclos palmatus (ή ριγέ αγγούρι)

pixabay.com

Diplocyclos palmatus (ή ριγέ αγγούρι)

flickr.com

Diplocyclos palmatus (ή ριγέ αγγούρι)

pixabay.com

Το Diplocyclos palmatus (ή Ριγέ Αγγούρι) είναι ένα αμπέλι της οικογένειας Cucurbitaceae.

Αναπτύσσεται σε τροπικά δάση και τροπικά ξηρά δάση (τροπικά και υποτροπικά πλατύφυλλα δάση). Αυτή είναι κυρίως η περιοχή της Μαλεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Παπούα Νέας Γουινέας, και το βόρειο τμήμα της Αυστραλίας.

Το αμπέλι φύεται σε αλσύλλια, δάση μουσώνων, πεδινές και υπερυψωμένες περιοχές, καθώς και σε ορεινά τροπικά δάση.

Ο καρπός είναι ένα σφαιρικό ριγέ μούρο. Ο ανώριμος καρπός είναι πράσινος, γίνεται έντονο κόκκινο όταν ωριμάσει.

Το ριγέ αγγούρι ανήκει στην ομάδα των φυτών χαμηλής σημασίας. Χρησιμοποιείται στην ανθοπωλεία ως εντυπωσιακή προσθήκη σε άλλα φυτά. Οι όμορφοι καρποί του διπλόκυκλου βοηθούν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης αντίθεσης σχημάτων και υφών στη σύνθεση.

 

Ακάι

Acai (ή λαχανικό Euterpe)

istockphoto.com

Acai (ή λαχανικό Euterpe)

pixabay.com

Acai (ή λαχανικό Euterpe)

pixabay.com

Acai (ή λαχανικό Euterpe)

shutterstock.com

Το Acai (ή λαχανικό Euterpe) είναι ένας φοίνικας με ύψος από 12 έως 20 μέτρα. Αναπτύσσεται άγρια ​​σε υγρά μέρη, κατά μήκος όχθες ποταμών σε ομάδες 4-8 δέντρων.

Το φυτό είναι κοινό στη Βραζιλία, ειδικά στην πολιτεία Para. Καλλιεργείται για τον βρώσιμο πυρήνα και τους πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά καρπούς του.

Η συγκομιδή λαμβάνεται δύο φορές το χρόνο. Οι καρποί είναι σκούρο μωβ σαν μούρο, με 500 έως 900 φρούτα ανά πανικό.

Ο φοίνικας acai είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους του Δέλτα του Αμαζονίου. Οι Ινδιάνοι Caboclo παραδοσιακά λάμβαναν έως και το 42% της τροφής τους από αυτό το φυτό. Από τα φρούτα παρασκευάζεται ένα παχύρρευστο σερμπέτι «acai na tizhela».

 

Buriti

Mauritius sinuous (ή Euterpe veg), επίσης γνωστό ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguje (Περού)

pixabay.com

Mauritius sinuous (ή Euterpe veg), επίσης γνωστό ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguje (Περού)

pixabay.com

Mauritius sinuous (ή Euterpe veg), επίσης γνωστό ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguje (Περού)

wikimedia.org

Mauritius sinuous (ή Euterpe veg), επίσης γνωστό ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguje (Περού)

wikipedia.org

Mauritius sinuous (ή Euterpe veg), επίσης γνωστό ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguje (Περού)

wikipedia.org

Το Mauritia sinuous (ή λαχανικό Euterpe) είναι ένας φοίνικας, γνωστός και ως buriti, ita (Βραζιλία), canangucho (Κολομβία) ή aguhe (Περού). Τα δέντρα αυτού του είδους μπορούν να φτάσουν έως και 35 μέτρα σε ύψος.

Αναπτύσσεται στην τροπική Νότια Αμερική κοντά σε βάλτους και άλλες υγρές περιοχές. Βρίσκεται στο νησί Τρινιδάδ, στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Περού και τη Βολιβία.

Το φυτό καρποφορεί από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο. Οι καρποί της Μαυρικίας κολπωτό καστανιάς καλύπτονται με γυαλιστερά λέπια. Το κίτρινο δέρμα καλύπτει το σκληρό, οβάλ παξιμάδι. Οι σπόροι μπορούν να επιπλέουν και έτσι αναπαράγεται η παλάμη.

Τα φρούτα είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού, μαρμελάδας, παγωτού, ζυμωμένου «κρασιού», επιδόρπια και σνακ, επομένως περισσότεροι από 50 τόνοι από αυτά τα φρούτα συλλέγονται την ημέρα μόνο στο Περού.

Το έλαιο Buriti είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο έλαιο που λαμβάνεται από τον καρπό αυτού του είδους. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση ελαϊκού οξέος, και μια σειρά από άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα (παλμιτικό, παλμιτολεϊκό, λινολεϊκό, λινολενικό), τοκοφερόλες και καροτενοειδή, ιδιαίτερα βήτα-καροτίνη. Το λάδι Buriti μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά για προστασία κατά την έκθεση στον ήλιο, καθώς και σε άλλα προϊόντα που προορίζονται για τη θεραπεία και την επούλωση εγκαυμάτων και εγκαυμάτων από τον ήλιο. Το λάδι έχει κοκκινωπό χρώμα, χρησιμοποιείται ως μελάνι σε δέρματα και δέρματα.